atak z tyłu

Moderatorzy: Bakemono, Rafał Szwelicki, Ciern

atak z tyłu

Postprzez kry15 » Sob Lut 05, 2011 12:31 pm

Atak z tyłu na model z polem widzenia 180.
-nie widzi atakującego więc nie może zareagować z czekania :!: to raczej pewne

Coś jeszcze mi się przypomina, ale trzeba to zweryfikować
- :?: nie może skorzystać z bonusa od tarczy :?:
- :?: musi stracić akcję na odwrócenie się do atakującego i dopiero od następnej prowadzić walkę :?:
Awatar użytkownika
kry15
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
 
Posty: 253
Rejestracja: Pią Lut 20, 2004 3:12 pm
Miejscowość: Toruń

Postprzez Wrathraven » Sob Lut 05, 2011 3:22 pm

Z tego co pamiętam to zawsze tak graliśmy, tylko trochę był problem z wyznaczeniem tyłu. Trzeba byłoby wprowadzić znaczniki, jak niektórzy stosują(najlepiej trójkącik z przodu i dwie kreski w połowie). Tył = kąt 180 stopni po odwrotnej stronie niż zwrócona jest twarz. Trochę to zagmatwane ale chyba jedynie sprawiedliwe.
strength & honor
Awatar użytkownika
Wrathraven
Chorąży sztabowy
Chorąży sztabowy
 
Posty: 551
Rejestracja: Wto Lut 13, 2007 1:42 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Aramir » Sob Lut 05, 2011 6:44 pm

Dla mnie zawsze było to nielogiczne(obrót za akcje)...przykład stoi taki wojownik na polu bitwy ktos wbił mu miecz pod pache a on musi jeszcze sie odwracac...Duzo lepiej byłoby grać ze model co prawda traci czekanie i nie może z niego kożystac ale w swojej akcji traktowany jest jakby juz był w walce i normalnie może kożystać ze swoich akcji.
ps z brakiem modyfikatora za tarcze nic nie słyszałem chyba że bylo to tylko w przypadku gdy model szarzujący mial umiejętnosc atak za pleców plus chyba cos do tego ów model dostawał
"nie obchodzi mnie ile zyskalismy na jego zdradzie. Wciaz pozostaje zdrajcą i jako taki zostanie stracony"
Awatar użytkownika
Aramir
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
 
Posty: 291
Rejestracja: Pią Wrz 29, 2006 11:14 am
Miejscowość: Stalowa Wola

Postprzez Dragon_Warrior » Nie Lut 06, 2011 1:15 pm

tarczę z tego co pamiętam atak w plecy faktyczie pomijał, jakkolwiek tej akcji na odwracanie naprawdę nie mogę sobie przypomnieć.
Awatar użytkownika
Dragon_Warrior
Weteran
Weteran
 
Posty: 399
Rejestracja: Pon Maj 03, 2004 8:28 pm
Miejscowość: Płock

Postprzez kry15 » Nie Lut 06, 2011 1:24 pm

W FAQ doczytałem , że jak atakujący idzie z przodu a obrońca jest już w walce, to najbliższe miejsce na dostawienie jest z tyłu i wtedy (widzi nadchodzące niebezpieczeństwo) uwzglednia się tarczę. Natomiast atak z tyłu, to obrońcy tarczy nie zalicza się.

Pisze też klaryfikacjach, że mająć w walce wręcz wroga od pleców to trzeba poświęcić akcję na odwrócenie się aby go pacnąć. (identyczna zasada jest stosowana w Infinity)
Mi osobiście też się to średnio podoba, ale jak jest to w oficjalnych interpretacjach, to oficjalnie powinno się to stosować. Natomiast w domowym zaciszu można robić można wg swoich uzgodnień.

A jak jest z tą zdolnością 'ataku od tyłu" nie mam modeli z tą umiejętnością :?:
Awatar użytkownika
kry15
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
 
Posty: 253
Rejestracja: Pią Lut 20, 2004 3:12 pm
Miejscowość: Toruń

Postprzez Wrathraven » Pon Lut 07, 2011 11:11 am

W pracy tego nie sprawdzę, ale jest kilka takich modeli. Myślę że Nightwalker. A kim grasz?
strength & honor
Awatar użytkownika
Wrathraven
Chorąży sztabowy
Chorąży sztabowy
 
Posty: 551
Rejestracja: Wto Lut 13, 2007 1:42 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez kry15 » Pon Lut 07, 2011 11:47 am

Nocny Marek nie ma tej zdolności.

:arrow: Napiszę w formie 'my', bo w chacie jest nas dwóch.

A gramy wszystkim oprócz Oddanych i Kronosów 8)
Awatar użytkownika
kry15
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
 
Posty: 253
Rejestracja: Pią Lut 20, 2004 3:12 pm
Miejscowość: Toruń

Postprzez Wrathraven » Pon Lut 07, 2011 5:01 pm

Teraz jeszcze doczytałem, faktycznie, zawsze dostawiamy model tam gdzie jest miejsce naokoło podstawki (podczas walki wręcz) i wtedy nie ma bonusów od ataku z tyłu. Bonus jest gdy podejdziemy "niespodziewającego się" przeciwnika od tyłu, np wychodząc z ukrycia za idącym do walki przeciwnikiem czy stojącym magiem ;-) Nie można go liczyć atakując inne modele walczące wręcz, bo przyjmujemy że podczas walki jest dynamika i nikt nie stoi jak słup i ciężko dobrze zaskoczyć od tyłu. Wiem bo trochę walczę ;-)
strength & honor
Awatar użytkownika
Wrathraven
Chorąży sztabowy
Chorąży sztabowy
 
Posty: 551
Rejestracja: Wto Lut 13, 2007 1:42 pm
Miejscowość: Warszawa

Re: atak z tyłu

Postprzez Raga » Pią Lis 25, 2011 12:36 pm

Perspektywa 1 edycji

Z tego co wyczytałem to jedyna sytuacja kiedy tarcza modelu nie działa to panika.
Atak na plecy (kiedy model zaczyna turę poza polem widzenia obrońcy) daje tylko i wyłącznie to że nie można go kontrszarżować.
Jeśli taki model miał czekanie i przeżył szarżę na plecy to MUSI wykorzystać czekanie aby obrócić się i zaatakować (standardowa akcja w walce wręcz).

Na stronie 110 podręcznika głównego (paragraf dotyczący ruchu) jest wyraźnie napisane, że model może obrócić się atakując w walce wręcz - czyli odwrócenie się twarzą do modelu i atak to jedna akcja.
Let us drink to the power drink to the sound
Thunder and metal are shaking the ground
Drink to your brothers who are never to fall
We're brothers of metal here in the hall
Awatar użytkownika
Raga
Starszy plutonowy
Starszy plutonowy
 
Posty: 52
Rejestracja: Pią Sty 18, 2008 11:22 am
Miejscowość: Krosno


Wróć do Chronopia: Zasady i rozpiski

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron